Zuzana Liová – scénáristka a režisérka
Zpět

Zuzana Liová – scénáristka a režisérka

Zuzana Liová (*1977, Žilina) vyštudovala dramaturgiu a scenáristiku na Filmovej a televíznej fakulte Vysokej školy múzických umení v Bratislave (VŠMU), kde v roku 2008 ukončila aj doktorandské štúdium. Pracovala ako dramaturgička pre Slovenskú televíziu, a ako scenáristka sa podieľala na viacerých televíznych seriáloch (Medzi nami, Ordinácia v ružovej záhrade, Mesto tieňov) a na televíznom filme Obvinenie. Nakrútila krátke dokumentárne filmy Slečna Mária (2000) a Paľko (2003). Jej autorským debutom bol televízny film Ticho (2005). Film Dom je jej celovečerný debut pre kiná. Na scenári pracovala takmer deväť rokov, a počas jeho tvorby sa s ním úspešne zúčastnila viacerých scenáristických súťaží: Cena Tibora Vichtu (1. cena v kategórií „Scenár k celovečernému hranému filmu“), Hartley-Merrill International Screenwriting Prize, ScripTeast (Krzysztof Kieslowski TVP Award 2007). Film bol v svetovej premiére uvedený v programe sekcie FÓRUM na prestížnom Medzinárodnom filmovom festivale Berlinale vo februári 2011.

Filmografia:

2010 DŮM – SR – ČR, 100 min, scenár a réžia
2006 ALENKA, CESTA ZA ŠŤASTÍM (TV seriál) – scénáristka
2005 TICHO – SR, 72 min., scenár a réžia; STV
2003 Pal’ko – SR, 18 min., scenár a réžia; cyklus: V tieni, TV Markíza
2000 SLEČNA MÁRIA – SR, 15 min., námet, scenár, réžia; študentský film

Ocenenia (výber):

Prix-Genéve Europe – nominácia
Festival Prix Europa 2006, Berlín – najlepšídebut k televíznemu filmu
Lubušské filmové leto – Silver Grape Award,
Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež Zlín – Cena Ministerstva kultury
Třinecké filmové leto – Zlatý debut
Hartley-Merrill International Screenwriting Prize
Cena Tibora Vichtu
ScripTeast - Krzysztof Kieslowski TVP Award 2007

ocenění